RSS

Lite sunt bondförnuft skadar sällan

26 Mar

Fick (ännu) ett mail om en våldtäktsdrog som steriliserar kvinnor. Och den här gången kollade jag Google – för jag tyckte det lät så osannolikt. Mycket riktigt. Progesterex finns inte – något liknande finns inte heller. Drogen ska enligt mailet användas för att sterilisera hästar – men enligt allt jag läst görs steriliseringar av hästar enbart på kirurgisk väg. Historien om våldtäktsdrogen som steriliserar kvinnor är ännu en av dessa vandringslegender – och allt den gör är att skärra kvinnor ännu mer. Vet inte om jag ska bli trött eller förbannad.

När jag gick journalistlinjen gjorde vi en tidning som hette ”Lögn?” där jag bland annat skrev en artikel om hoax. Den tycker jag passar alldeles utmärkt i detta sammanhang även om en del exempel kanske är inaktuella. Tanken är nämligen densamma fortfarande: Sprid inte dessa kedjemail utan att tänka efter. Det är urenkelt att kolla om storyn är en hoax innan du trycker Vidarebefordra. Att inte kolla är oförskämt mot dina tänkbara mottagare!

Bluffarna som fyller din inkorg

Verkar mailet som varnar för årtusendets värsta virus en aning överdrivet? Då är det säkert det.

Du får mailen från vänner och bekanta. Oftast i bästa välvilja.

Det är varningar för fruktansvärda virus som kan slå ut såväl din egen hårddisk som Pentagon om du inte raderar dem från din lilla hemdator. Till och med Mircosoft är oroade över viruset och inga virusskydd på marknaden fungerar mot just detta virus. Lösningen är att inte öppna några mail utan slänga allt. Men först ska du så klart skicka varningen till dina vänner, så att de inte drabbas.

Det är mail om fantastiska erbjudanden om mobiltelefoner eller pengar – om du bara vidarebefordrar mailet till femton andra bekanta.

Eller kanske mail med uppmaning att skicka ett mail till cancersjuke Matt, 8 år, i Minnesota, så att han kan hamna i rekordboken som mottagare av flesta mail innan han dör. Och glöm inte att skicka mailet vidare till så många andra som möjligt, för amerikanska cancerföreningen kommer att skänka en cent för varje mail som skickas.

En annan form av mail som är svåra att motstå är de som manar till att stödja dagstidningarnas kamp mot t.ex nazister eller kriminella mc-gäng. Naturligtvis gör man detta genom att – just det – vidarebefordra mailet till så många som möjligt, och dessutom skicka ett mail till chefredaktören för att visa sitt stöd.

Alla sådana mail går under benämningen hoax, engelska för skämt. Skoj alltså, inte ruttet även om man ibland kan tycka att det är så också. Och hela meningen med hoax är just att sätta igång en störtflod av mail. En störtflod som ställer till teknikstrul genom att få såväl mailservrar som internet att tillfälligt stanna.

För tänk efter. Det är synnerligen osannolikt att du – och alla miljoner andra som går på bluffen – skulle få en mobiltelefon för en så obetydlig sak som att du klickar på Vidarebefordra och Sänd. Det är nämligen inte möjligt för ett företag att veta vem eller hur många du skickar vidare mail till. Därför är det också omöjligt för någon cancerförening att skänka pengar på sådana premisser. Någon cancersjuk pojke som vill komma i rekordbok finns inte heller – detta är en av de många vandringslegender som cirkulerar i världen.

Och dagstidningen är visserligen inte motvillig till läsarkontakt, men mailkedjan startades av just de som tidningen granskat. För att ställa till så mycket elände som möjligt genom att slå ut tidningens mailserver.

På sistone har även en del mindre skojiga hoax spridit sig. De uppmanar dig att ta bort virusfiler från din dator. Dessa filer är i själva verket en del av Windows. Tar du bort filerna får det samma verkan som ett riktigt virus – systemet fungerar inte längre som det ska.

Låter det för bra (eller för hemskt) för att vara sant, så är det oftast det. Som alltid. Och för att inte själv bli en del av hoaxkedjan bör man alltid kolla vilka lurendrejerier som florerar – och absolut inte skicka vidare.

http://www.f-secure.se/security_center/hoax.html
http://www.tjejringen.se/special/virus.html

[februari 2003]
Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 26 mars 2007 i datorn

 

5 svar till “Lite sunt bondförnuft skadar sällan

 1. Anna

  26 mars 2007 at 12:20

  Tack!!!

  Det här har jag försökt berätta för folk i flera år, men konstigt nog blir de mest sura för att man inte vill ha deras välvilliga varningar… *rullar med ögonen*

   
 2. Molly

  27 mars 2007 at 10:16

  ”Skickar du inte detta mail vidare inom 24 timmar kommer XX att hända.”

  Har aldrig hänt mig något. Och jag har inte skickat vidare några sådana mail. Och det vill säga inte få.

  Suck!

   
 3. Anna

  28 mars 2007 at 13:08

  Ska man tro på det där, så borde jag ha evig otur, ett dåligt sexliv och dessutom ha gått upp 20 kg…

  Avdelningen tomma hot… ;-)

   
 4. Lie

  29 mars 2007 at 8:49

  Hittade hit via Anna’s blogg o jag vill bara saga – TACK for att Du skrev detta inlagg! Ska genast skicka lanken vidare till mina vanner som ENVISAS med att skicka mig dessa mail fast jag tusen ganger bett dem inte gora det & jag har FORSOKT forklara att jag inte tror pa dem!

  :)

   
 5. Anna

  29 mars 2007 at 14:12

  Fint besök från NZ… :D

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: