RSS

Man är inte direkt oumbärlig

29 Jul

Det där med att vara på semester i flera veckor är tydligen inte så illa. Ja, det är så klart jättetrevligt att vara på semester, men jag undrade ju hur trädgården skulle klara sig utan mig.

Som om den varit så vansinnigt beroende av mig tidigare, liksom.

Förutom att sniglarna tuggat i sig riddarsporren igen och stäppsalvian har dött (också pga sniglar?) så växer det så det knakar på de flesta ställen.

Höstrabatten är frodig och blommar redan. Jag måste förstås plantera om den på betydligt större yta, och helst på ställe som jag ser bättre från fönstret så jag slipper gå ut i det förmodade höstrusket för att njuta av den, men det visste jag väl redan från början så det är liksom ok.

Vid uteplatsplanket har aklejorna, som blommade rikligt tidigare, stora frökapslar. Humlen har för första gången på flera år orkat sig över kanten på planket, hurra för det. Den gamla kaprifolen håller på att ta över sitt hörn igen, trots att jag brutalt skar bort ALLT från den förra året. Två klematis har jag och båda blommar mer än jag sett tidigare.

På delar av tomten har blåbärsris tagit över några kvadratmeter och jag har plockat några deciliter bär utan större ansträngning. Hallonen lyser röda, fast inte lika fint och rikligt som de gjorde nere i Skåne.

Mormorsrabatten är delvis överblommad verkar det som. Lupinerna ståtar med frökapslar, en stormhatt har antingen knoppar eller stora frökapslar. Ja, fråga inte mig, jag vet inte vilket. Det visar väl sig…

Nere vid brevlådan har en del sommarblommor gett upp, medan andra kämpar på. Nån slags stenpartiväxt har tagit över stora ytor och blommar fint. Dahlian har fortfarande ingen knopp men växer frodigt. Nån slags upprätta gröna blad med röda nerver har skjutit fart – eh, vad planterade jag där? Flera liljor har stora knoppar; ska bli spännande att se vilken färg blommorna har för jag minns inte och verkar ha slängt etiketterna. Någon som är förvånad? Dessutom blommar myskmalvan med massor av bedårande vita blommor.

Alunrot och funkia vid entrén blommar också. Fast höstanemonen jag satte där verkar inte riktigt trivas, den har knappt tagit sig alls. Borde kanske flytta den?

Gräsmattan var nästintill rufsig, och det nysådda gräset har tagit sig över all förväntan. Älsklingen har ägnat en timme minst åt att klippa, medan jag har rensat bort allt ogräs som också växt sig frodigt i rabatterna.

Fast mest fascinerande av allt är att vi verkar ha ett körsbärsträd i trädgården. Grattis, det tog bara fem somrar innan vi insåg det. Idag har jag plockat en handfull små men söta körsbär/klarbär/bigaråer (beats me vilken sort det är) och det finns en hel del mer att plocka. Där ser man. Och enda anledningen att jag upptäckte det är att sidanom står ett träd som har pyttesmå äpplen, kanske nån slags vildäpplen eller möjligen paradisäpplen (fast det är ett väldigt högt träd) och idag när jag tittade på det för att… ja… fundera kring om det är ätbara äpplen och om vi borde göra något med trädet, typ beskära det, så såg jag plötsligt mörkröda bär på trädet som står tätt intill det där ”äppleträdet”.

Som sagt. Jag har en bit kvar innan jag har koll på läget här i analfabetträdgården.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 29 juli 2007 i trädgård, växter

 

2 svar till “Man är inte direkt oumbärlig

 1. Anna

  30 juli 2007 at 13:05

  Min stäppsalvia brukar blomma ut vid den här tiden, och sen blir den torr som fnöske. Den kanske bara gjort sitt för säsongen? Och i så fall kommer den ju igen nästa år. :-)

   
 2. A N N I K A

  31 juli 2007 at 13:35

  Är det så? Hurra, då kanske det är rätt för min del också!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: