RSS

Tre gratisråd om vad som helst

19 Jan

Lotten tyckte man skulle sno hennes idé så då gjorde jag det. Lydig som jag är. Sno den ni med!

Hemma med huvudvärk (inget nytt) och låg, men ändå påtaglig, feber (lite nytt i alla fall). Pyttelite ont i halsen har jag, men knappt så det kan kallas ont i halsen alls. Om jag dricker te en gång i timmen så känns halsen nästan helt normal.

Och på tal om gamla vanor (va, hörde ni inte att det var på tal?!) så var det dags för nytt te alldeles nyss. Fyllde vattenkokaren (som jag fortfarande ibland kallar kettelen på riktig skånsk-engelska) och plockade fram två koppar, två påsar earl grey och fyllde vant på kokande vatten. Och sen när teet hade dragit minst 5 minuter – jag gillar starkt te – gick jag ut i köket för att ta ut tepåsen i min kopp och insåg att hoppsan – jag hade gjort te till både mig och älsklingen. Synd bara att älsklingen är på jobbet. Hans te har troligen kallnat när han väl kommer hem… Men det är väl tanken som räknas, va?

Och nu tillbaka till bloggen. Tre gratisråd om vad som helst. Here goes mina favorittips just nu.

1. Ät en avokadomacka

Till detta behövs en halv, perfekt mogen, avokado, en skiva Kornell eller annat osötat fullkornsbröd med hela kärnor samt gott salt. Helst Maldons flingsalt, men annat havssalt funkar säkert också.

Gröp ur avokadon, lägg på brödskivan och tryck till med en gaffel så att det liksom fastnar. Ska inte mosas, bara tryckas till lite lätt. Strö över flingsalt.

Har man groddar hemma kan man med fördel lägga dessa ovanpå den saltade avokadon, men det går precis lika bra utan.

Godaste mackan i världen just nu. Som jag bara drömmer lite om, för just nu äter jag ju inte bröd och andra kolhydratkällor. Men sen. Yum!

2. Strunta i konventionerna

Låt adventsstjärnorna hänga kvar och sprida sitt milda ljus tills dagarna blir längre och kvällarna ljusare. De senaste åren har jag låtit dem hänga kvar tills glödlamporna var slut, vilket brukar bli lagom till slutet av mars eller början av april. Men nu har vi lågenergilampor som ska hålla i femton år, så vi får nog ta ner dem med fullt fungerande belysning. Men kvar blir de ett bra tag till – oavsett om grannarna pikar oss för det. Jag gillar ljuset. Adventsljusstaken däremot tog jag ner alldeles nyss. Nån gräns får det ändå finnas.

3. Bjud på en efterrätt

Har du också några trötta äpplen kvar i fruktskålen, nu när alla äter clementinerna först (som Eddie Izzard säger: ”have a satsuma!” *hihihihi*)?
Gör en supersnabb efterätt, som jag dessutom tror är rätt så ok om man viktminskar med GI/LCHF-varianter.

Vispa vispgrädde med vaniljpulver (inte vaniljsocker) – en nyhet som man kan hitta vid bakningstillbehör åtminstone i större livsmedelsbutiker. Alternativt: skåra en halv vaniljstång (eller en hel om ni är många), skrapa ur fröna och lägg ner i grädden innan du vispar. Sätt in den vispade grädden i frysen medan du gör klart äpplena (inte så länge alltså, bara så den blir riktigt kall och kanske en pyttelite aning fryst i kanterna). Alternativt kan  man ta turkisk yoghurt och vaniljpulver, röra ihop (eller vispa) och slänga in i frysen på samma sätt. Rör om när du tar ut och serverar, så att ev frysta delar blandas med ofrysta.

Skala, kärna ur och skär äpplena i lagoma munsbitar. Stek snabbt i smör i wok eller stor stekpanna – rör om hela tiden. Äpplena ska mjukna lite, inte få stekyta. Ös på massor med kanel när det börjar bli klart.

Lägg varma äpplebitar i skål/djup tallrik och servera med den halvfrysta grädden/yoghurten. För extra lyx: strö över rostade mandelspån eller grovhackade nötter.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 19 januari 2010 i jul, mat, recept

 

4 svar till “Tre gratisråd om vad som helst

  1. Lotten Bergman

    19 januari 2010 at 22:21

    Tadaaaaa, den där avokadomackan äter jag nästan alltid och hela tiden. Fast jag har även tomater på. Och peppar. Och rödlök. Och inte groddar. Men annars är den precis likadan!

     
    • Annika

      04 februari 2010 at 16:51

      Peppar och rödlök lät mumsigt, det ska jag variera med! Kanske rent av tomater också. :)

       
  2. Piikvadrat

    20 januari 2010 at 9:18

    Vad gott det låter! Blir hungrig….

     
  3. Anna i Malmö

    20 januari 2010 at 15:48

    Åh, vad gott det lät!!!

    (Fast julsakerna är borta! Funderar dock på att köpa lite röda åretrunt-prydnadssaker och smålampor, för att värma upp vårt numera kalla och kala hem. ;))

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: