RSS

Tuppakaka 1.0

07 Jun

Okej, man kanske ska förklara vad originalet är då. Faktiskt en av världens enklaste och godaste kakor (i alla fall överträffar smaken själva arbetsinsatsen med god marginal). Har aldrig misslyckats med den.

2 ägg
3 dl socker
75 g smält, avsvalnat smör (eller 0,75 dl flytande margarin/smör-rapsolja)
2,5 dl vetemjöl (fullkornsvetemjöl funkar bra)

Rör ihop ingredienserna till en jämn (ganska tjock) smet. Smöra och bröa en form (med skorpmjöl/ströbröd eller kokos då alltså), t.ex en helt vanlig springform. Tryck ut smeten i formen. Strö ev över rejält med flagad mandel, eller strunta i det – blir lika gott utan. Grädda 25 minuter mitt i ugnen på 200 grader. Ät.

Nej, det ska inte vara bakpulver i.

Ariadne tipsar om att ha bär eller frukt ovanpå – det har jag aldrig provat, men det låter gott. Jag har däremot varierat med hackade nötter och/eller mandlar, hela skållade mandlar samt pärlsocker. Tycker flagad mandel blir godast av dessa, eller helt utan. Lovar att testa bärvarianten i sommar. Är man helfrälst på kokos kan man säkert ha sånt ovanpå också. Och det går antagligen att choklada till med hacka choklad i smeten eller ovanpå eller nåt.

Men varför klydda till det? Egentligen är den bäst precis som den är.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 07 juni 2010 i baka, recept

 

4 svar till “Tuppakaka 1.0

  1. Anna

    08 juni 2010 at 8:29

    Har testat både med choklad i (stooora bitar) och choklad ovanpå, och kan bekräfta att det är gott. Men egentligen blir det ingen dramatisk skillnad från originalet, så jag säger som du – varför klydda till det?

    PS. I vårt originalrecept (från – typ – Hemmets Veckotidning) var det flagad mandel ovanpå.

     
  2. Monni

    08 juni 2010 at 9:20

    Mmm, vad gott! Numera bakar mina stora flickor den med bravur, och alla kompisar som smakar blir frälsta!! Såklart. Vi ger bort receptet ibland…

     
  3. Anna

    08 juni 2010 at 18:10

    Heh. Har en kollega som bjöd på en jättegod kladdkaka med vit choklad i på jobbet. — Smakade precis som tuppakakan, fast innehöll massor av fler ingredienser – inklusive 100g dyr, vit choklad. Tuppakakan vinner varje gång! :D

     
    • Annika

      11 juni 2010 at 17:46

      Ja, och folk tror knappt det är sant att det kan bli så gott med så få ingredienser och så liten ansträngning.

      Enda problemet är väl egentligen att den är så vansinnigt odryg.

       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: