RSS

Minus – och plus

15 Okt

(nästan varenda gång jag ska skriva ett nytt inlägg får jag rapporteringsnoja: nu måste jag rapportera allt som hänt sen sist jag skrev, för annars blir det ju inte komplett – och så inser jag att det hinner jag inte, så då väntar jag ”tills jag hinner”, vilket är typ nästa sommar… och nästa gång jag tror mig hinna är det ännu mer att rapportera, vilket jag verkligen inte hinner. Så nu skiter jag i att berätta om underbara helgen i Malmö och sånt. Ni har väl fantasi och egna liv, för guds skull!)

Ville egentligen bara säga att nu har jag gått ner 1,2 kg. Hade varit trevligt att meddela en mer imponerande nedgång, men det puttrar på. I rätt riktning.

Min PT spände ögonen i mig häromdan och sa ”förutom kost och träning finns det en mycket viktig sak du måste ändra på om du ska gå ner i vikt: du måste stressa mindre! Stressen trycker in fett i cellerna och låser dem, lika effektivt som insulin gör – det är en överlevnadsmekanism, när vi är stressade ska vi ha reserver att ta av.”

Så vid nästa medarbetarsamtal med chefen ska jag be att få mindre att göra, för jag vill ha smalare midja. Haha. Fast lite allvar är det ju – jag behöver dra ner på jobbstressen rejält. För hälsans skull, inte bara midjemåttet.

Och jag har haft ett par genomgångar på sistone med chefen. Fått hjälp att prioritera, lyfta bort eller senarelägga uppgifter. Framför allt fått lov att inte göra en del på listan med hennes goda minne. Fått order om att gå hem i tid även om allt inte är klart. Och bara att ha såna samtal gör mig lugnare, mer fokuserad. I torsdags, sista arbetsdagen förra veckan, var jag KLAR med alla måsten på listan redan kl 16.15. Var nästan chockad, men det stämde. Så då gick jag hem. Herregud så lyxigt!

Så jag har gott hopp om att även midjan snart ska reagera. Och för er som undrar om jag bara äter smör just nu så kan jag säga att det gör jag verkligen inte. Så här ser typisk veckodagsmeny ut:

FRUKOST: 1½ dl turkisk yoghurt med linfrön, en skvätt grädde (mer fett mättar bättre) och några hallon, några nötter eller lite rostad kokos.  Ett kokt ägg.

LUNCH: (och när det är lunchdags har jag knappt börjat bli hungrig): Normalportion kött eller fisk, mycket sås, sallad.

MELLANMÅL (ibland, om lunchen varit för snålt tilltagen som den ibland är på restauranger): några ostkuber eller några nötter.

MIDDAG: normalportion kött eller fisk, rejält fet sås (creme fraichebaserad, gräddbaserad eller majonnäsbaserad), grönsaker – gärna mycket kål, broccoli och/eller blomkål. Ibland blomkålsgratäng eller blomkålsmos/puré. Ibland kaffe med en klick vispgrädde.

Extremt sällan äter jag mer än så här. Ibland äter jag en bit mörk choklad till kaffet, men inte ens det är jag så sugen på längre. Jag är ju så mätt hela tiden!

Ost och smör är nödlösningar när jag måste jobba över eller har haft så tajt mellan möten att lunchen kommit i kläm – eller jag har fått för lite lunch. Då är det enkelt att i närmsta närbutik köpa med sig färdigskivad ost, små paket smör, några nötter, en stor kaffe med vispgrädde (Espresso House med flera serverar vispgrädde utan att blinka) – bara för att få mättnaden och inte falla för frestelser i form av kanelbullar och annat som serveras på möten och fredagsfikor. Och det funkar. Om det vore så att man gick upp i vikt av att äta på detta sättet skulle jag väga plus 5-6 kilo redan. Och det gör jag ju uppenbarligen inte.  Förutom att gå ner funkar magen dessutom allt bättre. Något jag efter många många års strul med tarmarna pga endometrios, sammanväxningar, operationer osv verkligen uppskattar. Nästan så jag ibland vill sjunga nationalsången när jag gått på toa. ;)

Så minus ett drygt kilo.

Plus är att jag just nu är mindre stressad, och dessutom mår bra av det här sättet att äta.

Och snart är det helg. Ledig helg.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 15 oktober 2010 i må bra, stress, vikt

 

2 svar till “Minus – och plus

 1. Anna

  15 oktober 2010 at 14:17

  Haha! Jag gillar din stil. Att blogga ska vara roligt, och är det inte det kan man skippa det. ;)

  Grattis till minskningen. Jag har ungefär samma resultat nu. Tack och lov att det börjar röra sig neråt igen. Nu är jag tillbaka där jag slutade före sommaren, så allt neråt nu är ytterligare viktminskning (och inte ”bara” återgång till det tidigare bästa ;)).

   
 2. Dina

  15 oktober 2010 at 15:06

  Kul att höra att det fungerar, både diet och chefsnack. :-)

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: