RSS

Tid att vila

23 Nov

Sjukskriven denna och nästa vecka för utmattningssyndrom. Kanske lite kort med två veckor, men läkaren tycker att det är bättre att vila och sen ta tag i problemen. Funkar det inte att jobba får jag komma tillbaka till läkaren för mer sjukskrivning.

Känns… konstigt. Lite lättnad, men också lite stress. Vad behöver jag säga åt andra att ta tag i? Vem kan fixa allt, behöver jag vara support, blir det bra och rätt?

Tröstar mig med pepparkakor och yogitea. Och tittar ut på ett riktigt skitväder med hård vind och snö. Rätt skönt att få vara hemma ett tag till, ärligt talat.

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 23 november 2010 i stress

 

5 svar till “Tid att vila

 1. Anka

  23 november 2010 at 13:14

  Bra! Ta hand om dig nu.

   
 2. Anna

  23 november 2010 at 14:20

  Tror att det kanske är din chef som ska se till att ditt arbete blir gjort när du är borta… Nu måste du släppa taget om jobbet, annars kommer du inte att må bättre om två veckor heller…

  KRAMAR!!!

   
 3. Ariadne

  23 november 2010 at 14:32

  Jag tänker så här: om vi säger att du hade haft ett svårartat fall av influensa och låg däckad med 40 graders feber, skulle du då känna samma ansvar att fundera på vem som ska fixa allt när du är borta och överväga att vara support när du är sjuk? Jag tror (hoppas verkligen) inte det. Grejen är att det du har drabbats av är också en verklig sjukdom som är minst lika allvarlig som vilken febersjukdom som helst. Om du sitter hemma i två veckor och koordinerar och håller koll och svara på frågor så kommer du kanske inte vara lika stressad som du är på jobbet men du kommer fortfarande motverka ditt eget tillfrisknande. Det du har gjort är att du i åratal har dränerat din kropp på energi genom att din situation på jobbet är helt vanvettig.

  Man skulle kunna illustrera energiflödet med en hink med vatten. När hinken är fylld så känner du dig fylld med energi. När det händer något jobbigt så blir det ett hål i botten av hinken och en del av innehållet rinner ut men om man har en bra balans mellan påfyllning och utrinning så kommer hinken alltid att åtminstone vara fylld till mer än hälften och de hål som uppstår går att täta till och då mår man bra. Det som har hänt med dig är att din arbetssituation har gjort att hålen i botten av hinken har blivit så många och stora att din vattennivå idag är väldigt låg. Att du har varit utsatt för stress under så lång tid (flera år!) gör att det krävs ganska lite för det ska bli nya sprickor i din hink där ännu mer vatten kan sippra ut. När vattennivån (dvs energinivån) är så låg och läckaget är så stort tar det också längre tid att täta och fylla på hinken till en nivå där du mår bra igen.

  Det du måste koncentrera dig på nu är att täta läckorna i din hink och sakta börja fylla på energi igen. För att det ska fungera så måste du göra det helhjärtat annars blir det ingen skillnad. Kanske kommer du må lite bättre när du är hemma men sen när du kommer tillbaka till jobbet så läcker den energi du samlat på dig snabbt ut igen och så mår du dåligt på nytt. Jag tror det är väldigt viktigt att du håller i minnet att det har tagit dig flera år av allt sämre mående för att komma till den punkt där du är idag. Det är helt orimligt att tro att det då kommer ta dig några dagar eller nån vecka att komma tillbaka till en normalnivå. Det andra som det är viktigt att komma ihåg är att du är sjuk. På riktigt. Du är inte en svag och dålig person som inte orkar med. Du är en person som lyckats leva med en helt orimlig arbetssituation väldigt länge och det har till sist tagit ut sin rätt.

  Kram

   
 4. Lotten Bergman

  23 november 2010 at 22:36

  Jag förstår fullständigt känslan av stress när man är beordrad att inte stressa. Men är samtidigt övertygad om att just te och pepparkakor samt en och annan film är rätt medicin.

  Eftersom jag är full av tips kommer jag med ett helt annat: gör något varje dag som SYNS. Sätt upp en hylla med två skruvar ena dagen, måla en list som är ful andra dagen och klistra fast kardborrband på något som hela tiden försvinner på tredje dagen. Bafatt det är så underbart att ta ett steg tillbaka och skåda sitt verk.

   
  • Annika

   24 november 2010 at 12:38

   Dagens somsyns: sorterade in ren tvätt så att korgen nu är tom och packade upp det sista ur resväskan från kongressen. Ser städat och fint ut. Håller helt med – det är en skön känsla! :)

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: