RSS

Veckomeny

23 Jan

Nästa veckas meny är spikad. Om nån är intresserad?

MÅNDAG
Svamp- och färsröra, blandade grönsaker

TISDAG
Ungsstekt lax med lime och dill, hollandaise, blandade grönsaker

ONSDAG
Currykyckling (kycklinggryta med mycket curry, rött vin, grädde), blandade grönsaker

TORSDAG
Kotletter i dragon-ost-gräddsås, blandade grönsaker

Blandade grönsaker = ”sallad”, men utan bladen för vintersallad är rätt menlös, och dessutom ett riktigt dåligt val ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Paprika, gurka, tomat, blomkålsbuketter till exempel. (Paprika är inte så miljöbra heller, men innehåller mer näring och nyttigheter och mättar bättre)

Den här veckan tänkte jag testa äggmjölk till frukost ett par gånger. Första gången jag läste om det på Annas blogg tyckte jag det lät så äckligt. Mest ordet i sig. Men det är inte som det låter, lovar. Faktum är att det påminner lite om toddy, så kanske det borde heta LCHF-toddy istället?

2 äggulor (eller hela ägg om man inte tycker att äggvitan ger konstig smak)
50 g osaltat smör (obs, osaltat!)
2 dl kokande vatten
1 nypa vaniljpulver, ev lite kanel och/eller ingefära
Mixerstav och mixerbägare

Lägg äggulor och vaniljpulver (samt ev andra kryddor) i mixerbägaren. Smält smöret i en liten kastrull. När smöret har smält, häll på det kokande vattnet (jag kokar i vattenkokaren och mäter upp i rostfritt 2,5 dl-mått). Sätt igång mixerstaven iäggulorna och häll över smör/vattenblandningen medan du mixar. Klart på några sekunder!

Man kan hälla i en espresso eller vanligt kaffe för att få ”latte”, eller dricka det som det är. Vill man ha extra mycket kaffesmak byter man ut en del av vattnet mot nybryggt kaffe. Har aldrig testat att ha konjak eller nåt annat toddyliknande i, men det funkar säkert – dock inte till frukost om jag får råda ;)

Toddyn kan sparas i kylen och man kan ljumma på den lite försiktigt i mikro om man vill hälla lite i kaffet istället för mjölk. Eller så kan man dricka den kall, som en smoothie.

Av äggvitorna som ev blir över kan man baka Oopsies eller nåt annat LCHF-recept.

 
7 kommentarer

Publicerat av på 23 januari 2011 i lchf, mat, meny, recept

 

7 svar till “Veckomeny

  1. Anna

    23 januari 2011 at 16:51

    Jag läser väldigt gärna era veckomenyer. Vi har kört fast lite i våra rutinrecept, och det är alltid bra att få nya tips. Särskilt nu när M också äter mer åt LCHF-hållet… ;)

     
  2. Anna

    23 januari 2011 at 16:52

    LCHF-toddy känns som ett bättre ord än äggmjölk. Äggmjölk låter sådääär… Hmmhmhm… Undrar om det funkar med sprit i LCHF-toddy? :D

     
    • Annika

      26 januari 2011 at 13:47

      Sök på toddy på LCHF-recept, så finns det ett recept där: äggmjölk + sprit. Lätt som en plätt, alltså. Jag vet inte hur det smakar riktigt – har aldrig druckit toddy med sprit. Men det låter ju gott! :)

       
  3. Dina

    24 januari 2011 at 19:14

    Visst låter ”äggmjölk” lite konstigt. Och inte låter det bättre när man läser receptet första gången. Men sedan, när man väl gör det – gud så gott! T o m dottern som är väldigt kräsen tyckte det var gott, smaksatt med kakao. (Fast hon hade i lite socker…)

    PS Jag har även gjort det med kokosfett istället för smör, för att få den helt mjölkfri. Men det är godare med smör ;-)

     
  4. Dina

    24 januari 2011 at 19:17

    Och apropå era veckomenyer – jättegod mat ju! Inte undra på att lchf ibland kallas njutningsmetoden ;-)

     
    • Annika

      26 januari 2011 at 13:48

      Tack!

       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: