RSS

Tips om tvätt

19 Mar

Skrev ett mail till Via och frågade om den sura tvätten.  Och eftersom de kom med ett bra svar så tänkte jag dela med mig. Vassego!

Hej Annika och tack för ditt e-mail!

 Problemet du beskriver är ganska vanligt främst på mörka plagg, handdukar och träningskläder. Den sura lukten kan uppkomma av lite olika orsaker, t ex att plagget/plaggen någon gång torkat för långsamt. Kulörta plagg som under en längre tid tvättas i låga grader med kulörtvättmedel blir inte alltid helt rena från bakterier. Normalt dör bakterier först vid 60 grader. Vittvättmedel i pulverform  innehåller blekmedel är dock effektiva mot bakterier redan vid 30-40 grader. En unken doft på tvättade plagg kan även bero på att tvättmaskinen är smutsig.

 Tvättmaskinen bör grundligt rengöras ca. 2 gånger per år. Detta gör man lättast genom att dosera 30 g citronsyrapulver i huvudtvättmedelsfacket och köra en tom maskin i 95 grader. Denna rengöring tar bort alla ev. kalk-, tvättmedles-, smuts- och bakterierester som kan försämra tvättresultatet. (Citronsyrapulver finns att köpa i vanliga matvarubutiker, sök bland kryddorna). Det är även bra för maskin om man ca. 1 gång/månad tvättar vittvätt på 95 grader med ett vittvättmedel i pulverform, normal dosering.

Den sura/unkna lukten ur plaggen går bäst bort om man blandar 2-3 dl (hushålls-/12%) ättika per 10 liter vatten i en hink och låter plagget dra i ca. 15-20 minuter. OBS! inte längre än 30 min för färg och textil kan skadas. Tvätta sedan plaggen som vanligt, enligt skötselrådet.

MVH

Via Direkt /Pirjo

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 mars 2011 i tips

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: