RSS

Mandelpanerad fisk

23 Mar

Måste bara säga att om ni inte har testat mandelpanerad fisk så gör det. Det är underbart gott!

Så här gjorde vi idag till 3 personer:

100-200 g mandel, malen i kvarn
3 portionsbitar torsk à 125 g (vi använde ICAs styckfrysta, lite tjockare och ganska jämnstora bitar)
1 ägg
en skvätt mjöl (kan uteslutas)
kryddor
massor av smör att steka i

Tina torskbitarna, lägg på hushållspapper för att torka lite. Häll mjöl i en tallrik, krydda med t.ex salt, peppar, citronpeppar eller nån annan favoritfiskkrydda. Häll ägget i en annan tallrik och vispa upp. Häll den finmalda mandeln i en tredje tallrik. Mycket disk blir det. Hur mycket mandel som går åt beror på hur stora/breda torskbitarna är. Idag gick drygt 100 g, andra gånger har det knappt räckt med 200 g så jag tar det säkra före det osäkra och mal 200 g.

Dubbelpanera genom att doppa varje fiskbit i först mjöl, sen ägg och sist mandel. Låt ligga kvar i mandeln, häll över och tryck till så att så mycket som möjligt fastnar. Lägg på en torr skärbräda en stund, då verkar det som om paneringen fastnar bättre.

Smält en rejäl klick smör i stekpannan, på medelvärme (7 av 10). När smöret tystnat, lägg i fiskbitarna och låt steka några minuter. Vänd försiktigt med rejäl stekspade – dutta gärna i lite mer smör under för paneringen suger upp smör och får bäst färg av detta. Stek några minuter till. Exakt hur länge man steker beror på hur tjock fisken är – sänk värmen om den är tjock, annars bränns paneringen.

Vi serverade med broccolibuketter och dansk remoulad. Jojo fick även mos på potatis och jordärtskocka (vad som fanns i rotfruktslådan).  Remoulad kom jag på en kvart innan, så den fick jag göra själv och det var ju lätt som en plätt: 1 dl finhackad ättiksgurka, ½ dl majonnäs, 1 tsk curry och en liten klick creme fraiche.

Man kan byta ut mandel mot t.ex. hasselnötter om man inte är allergisk, eller har en man som är det.

 
3 kommentarer

Publicerat av på 23 mars 2011 i lchf, mat, recept

 

3 svar till “Mandelpanerad fisk

  1. fruhatt

    23 mars 2011 at 21:15

    Den måste jag absolut testa !

     
  2. farsan

    24 mars 2011 at 12:08

    E det inte nagelfisk vi pratar om?

     
    • Annika

      24 mars 2011 at 12:27

      Nejmenverkligen inte. Den är ju färdigpanerad och med nån slags ströbröd dessutom. Det här är mandel och himmalavat dessutom.

       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: