RSS

Skillnaden

06 Sep

Förra hösten, när jag störtade huvudstupa först in i utmattningssyndrom, så var jag ständigt irriterad på allt. Trött, ledsen, ostrukturerad och så vidare, men det som jag minst kände igen i mig själv var ändå irritationen på allt och alla. Nu i efterhand har jag förstått att det var ytterligare ett symptom på utmattningen. Då tänkte jag mest att jag inte gillade mitt jobb längre och att det kanske var det som var grunden till allt det andra. Men jag fick liksom aldrig riktigt ihop det, för samtidigt så kändes det inte som det stämde att jag inte gillade jobbet. Ytterligare ett irritationsmoment…

Så vad är största skillnaden mellan förra hösten/vintern och nu? Jo, att jag inte är så irriterad på allt längre. Att jag kan sitta på ett möte och tänka att något är dumt eller fånigt – men jag blir inte irriterad. Att jag kan prata i telefon med folk som ställer ”dumma frågor” – men jag blir inte irriterad. Jag gör som jag gjorde förr – jag släpper eller gör något åt det. Och det är så otroligt skönt att känna igen sig själv igen, att känna ett lugn inombords även när det är mycket att göra. Att inte ödsla massor av energi på att helt meningslöst vara irriterad hela tiden. Tillfrisknande, på min ära.

Tyvärr är jag inte återställd i övrigt. Har fortfarande dåligt minne – jag som alltid haft koll på allt som står i kalendern flera månader framåt, som kommer ihåg både sånt som är bokat och sånt som bara har börjat diskuteras. Nu måste jag kolla kalendern varje dag, för det står alltid nåt där som jag glömt bort. Och då är den inte direkt fullbokad. Det bara fastnar inte i minnet. Det känns jobbigt.

Och jag blir ju fortfarande galet trött ibland. Inte alltid, men lite då och då slår den här totaltröttheten till. Ibland i kombination med något jag tror är migrän, eftersom jag blir ljuskänslig och yr av den huvudvärken – vilket jag inte blir av ”vanlig” huvudvärk. Ska diskutera saken med min huvudvärksspecialist och förhoppningsvis få nån medicin. Men kuratorn säger att tröttheten – det kan vara så att den aldrig försvinner. Att efter utmattningssyndrom har man ärr, precis som efter en brännskada eller ett brutet ben, och de försvinner aldrig. Att inte orka och kanske inte ha samma goda minne längre, det är typiska sådana ärr.

Men jag är inte irriterad längre. Och det är så himla skönt att ha insett, att jag tänker att allt det andra, det löser sig om det visar sig att det måste lösas. Jag kanske får gå ner i tid, men då får det väl bli så. Inget som oroar mig. Och nuförtiden finns det så fantastiska kalenderfunktioner i mobil och dator att det inte är ett bekymmer att jag inte kommer ihåg allt längre.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 06 september 2011 i huvudvärk, jobbet, stress

 

4 svar till “Skillnaden

 1. E

  07 september 2011 at 10:02

  Jag känner så himla väl igen mej i det du skriver. Jag fattade ju inte heller varför jag var så irriterad och ilsk hela tiden men att det skulle höra ihop med utmattning och depression hade jag inte en tanke på. Man lär så länge man lever. Och numera är jag bara ett litet knytt mycket sällan, och irritationen har flugit sin kos. Numera lägger jag bara energi på att bli arg på saker som det är värt att lägga energi på.

  KRAM!

   
 2. lfnanna

  08 september 2011 at 15:26

  Känner också igen mig. Mitt problem är att jag fortfarande kan bli sådär stormande irriterad över vissa saker — fast bara ett fåtal nuförtiden, istället för alla… Men det blir bättre, och jag hoppas kunna komma dit att jag kan släppa det helt och hållet. Snart. :)

   
 3. Sanna

  08 september 2011 at 21:26

  Men vad skönt! Fast huvudvärken känns ju inte bra…

  Och du, jag glömmer också. Jag som (också) brukade ha helkoll på allt. Jämt. Fast jag inte har varit utbränd.

  Kram!

   
  • Annika

   14 september 2011 at 14:50

   Det där med minnet är antagligen en kombination av ålder och utmattning. Men det är verkligen en dramatisk skillnad från hur det var för drygt ett år sen, innan jag blev riktigt dålig.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: